PZC
PREMIUM                        8 maart 2019
 
Na tien jaar onderhandelen eindelijk een nieuwe hal voor de Veerse Ruiters

SEROOSKERKE - Robert Jan de Visser (18) heeft niet veel woorden nodig om de nieuwe binnenhal van paardensportvereniging Veerse Ruiters te beschrijven, de fusievereniging van de Gouwe Reijers en Oranjezon. ,,Een hele mooie.” De vwo-scholier uit Serooskerke rijdt daar zes dagen in de week op zijn paard Zaffier en zijn pony Publio. Hij is ronduit tevreden over die grote hal aan de Kadetweg in zijn woonplaats. En naast die hal ligt een buitenbak die er ook mag zijn.

Bron: PZC
Lange tijd zag het er echter naar uit dat de vereniging daar, naast de 45 jaar oude en totaal versleten hal van de Gouwe Reijers, geen nieuwe kon neerzetten. Tien jaar geleden hoorden de paardenliefhebbers dat het tracé van de N57 dwars over hun terrein liep. Waardoor de ruiters niet meer vanuit hun oude binnenhal naar de buitenbak konden. Voorzitter Henk Rhebergen weet nog goed dat Rijkswaterstaat destijds geen enkel begrip kon opbrengen voor de problemen van de paardensportvereniging. ,,Rijkswaterstaat wilde alleen een bedrag geven voor de grond die nodig was voor de aanleg van die weg. Meer niet. Er was geen enkele bereidheid om met ons mee te denken over hoe wij in de toekomst verder moesten. Als vereniging kun je niet met alleen maar één binnenbak werken.”Die impasse duurde zeer lang en het bestuur keek destijds al voorzichtig rond of er mogelijkheden waren elders een doorstart te maken. Rhebergen: ,,Pas toen ik na jaren aan tafel zat met projectleider Erik Mostert lukte het duidelijk te maken wat wij wilden. Hij vroeg op de man af hoeveel geld wij wilden en wat onze andere wensen waren. Ik noemde een bedrag dat volgens mij reëel was en onze wensen. Hij antwoordde dat hij even moest overleggen maar was al na een kwartier terug en zei: we hebben een deal.”

Voorzitter Henk Rhebergen van de Veerse Ruiters. © Emile Calon


BoerderijVervolgens moesten de paardensporters in de slag met de gemeente Veere over de bouw van nieuwe hal. Ook dat nam volgens de voorzitter heel wat tijd in beslag. ,,Oorspronkelijk kregen we het advies om maar een boerderij in het buitengebied te kopen, alles te slopen en daar een nieuwe binnenhal te bouwen.” Hij stopt even en zegt dan: ,,Alsof wij een rijke vereniging zijn die zomaar zoveel geld op tafel kan leggen.” Maar ook die hobbel werd na de nodige tijd genomen, zodat er sinds kort een mooie nieuwe hal staat waar de 160 leden van de vereniging kunnen rijden. Vooral dressuur, maar in die hal kunnen ze ook het springen beoefenen en het mennen. Rhebergen wijst er wel op dat een springconcours dan weer niet kan. ,,Daar is de hal van zestig bij twintig meter niet breed genoeg voor.” Maar hij is blij dat die hal er na tien jaar onderhandelen staat. En hij is ook blij dat het tijdens die periode lukt te fuseren met Oranjezon. ,,Nu hebben we samen een mooie accommodatie.” En een duurzame, want er liggen zonnepanelen op het dak en de vereniging heeft ook de beschikking over een warmtepomp.Vrijdag 15 maart wordt de binnenhal van de Veerse Ruiters officieel geopend. Dat gebeurt om 16.30 uur.

https://www.pzc.nl/walcheren/na-tien-jaar-onderhandelen-eindelijk-een-nieuwe-hal-voor-de-veerse-ruiters~a4da2dca/