Geschiedenis
In 1952 kwam een groepje paardenliefhebbers bij elkaar om op zaterdagmiddag wat paard te rijden in de vorm van dressuur en springen. Er werd op dat moment niet op koudbloed paarden gereden, maar wel op paarden die gedurende de week op het land ingezet werden. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er op Walcheren een rijvereniging zou komen en dat die vereniging ook Rijvereniging Walcheren zou gaan heten. Door de grote afstand naar Nw. en St. Joosland werd daar van af gezien. In plaats daarvan werd een oefenveldje gevonden aan de Rijnsburgseweg op de boerderij van v. Nieuwenhuijzen. Dhr. L.B.H. v. der Slikke werd bereid gevonden gratis instructie voor Oranjezon te verzorgen. V. der Slikke was een internationaal bekend springruiter en liet nooit verstek gaan.
De notulen van de ledenvergadering, gehouden op 22 maart 1955, vermelden dat men kiest voor de naam Landelijke Rijvereniging Oranjezon. Officieel opgericht 2 augustus 1952. Het terrein aan de Rijnburgseweg was intussen ingeruild voor een zanderig duinterreintje gelegen tegen het Oranjebos vlakbij de uitspanning Oranjezon van de fam. Louwerse-Bliek. De lesindeling was een uur dressuur en daarna een half uur springen. De lessen werden gegeven door de heren v.der Slikke, v. Nieuwenhuijzen en de Munck.
Rond 1967 ontstond De Veerse Dijkruiters die later zijn overgegaan in ponyclub De Gouwe Reijers. De Veerse Dijkruiters is deels uit Oranjezon voortgekomen omdat enkele ruiters de afstand naar Oranjezon te groot vonden. De Veerse Dijkruiters hadden een oefenterreintje tot hun beschikking aan de rand van het Veerse bos, en deze bestaat rijbak nog steeds. De activiteiten waren toen zeer kleinschalig en het aantal leden minimaal. De eerste lessen werden in april 1967 gegeven op een buitenterreintje bij Serooskerke. In het voorjaar van 1968 heeft vereniging de Gouwe Reijers zich aangesloten bij de toenmalige Federatie van Landelijke Rijverenigingen en Ponyclubs, zodat ook aan wedstrijden deelgenomen kon worden. In 1972 waren er ongeveer zo’n 50 leden en werd de ponyclub ook landelijke rijvereniging voor paarden.
Door het groeiende aantal leden van de Gouwe Reijers en de steeds grotere prestatiedrang moest gezocht worden naar een oplossing om ook in de winter door te kunnen trainen. Dit resulteerde in 1973 in een binnenmanege, die geheel door de Gouwe Reijers zelf in de buurt van Wageningen werd afgebroken, van daaruit getransporteerd werd naar Serooskerke en daar weer werd opgebouwd. Dit niet zonder tegenslagen, want door een zware storm tijdens de bouw werden de reeds opgezette spanten weer neergelegd. Uiteindelijk kon de manege dan toch in gebruik genomen worden en mede hierdoor werd de groei van de vereniging gestimuleerd.
In 1975 werd door Oranjezon de overstap gemaakt naar manege de Eendracht, waardoor ook deze vereniging de beschikking had tot betere trainingsmogelijkheden. Dhr. de Munck stopte toen met lesgeven en Jan Meijers nam het stokje over, waarna er nog vele instructeurs volgden.
De Gouwe Reijers groeide uit tot een bruisende club die ook op de wedstrijden steeds meer naam kreeg. In 1978 resulteerde dit zelfs het behalen van het Zeeuws Kampioenschap samengesteld door de ponyclub en de daaruit voortvloeiende deelname aan de landelijke kampioenschappen in Ermelo. Ook deze wedstrijd werd winnend afgesloten, dus ponyclub De Gouwe Reijers was nationaal kampioen! In de jaren die volgden bleven de ruiters en amazones actief en begon de Gouwe Reijers ook zelf met het organiseren van wedstrijden. Zelfs het opzetten van een samengestelde wedstrijd werd aangepakt. Deze jaarlijks terugkerende wedstrijd werd steeds groter en uiteindelijk kreeg de vereniging de organisatie van het nationaal kampioenschap toegewezen. Deze vond plaats op de terreinen van de Schotsman en was een groot succes.
n 2015 had de Gouwe Reijers zo’n 80 leden en Oranjezon zo’n 60 leden. Het ledenaantal bij beide clubs is stabiel maar het aantal leden dat zich als vrijwilliger wilt inzetten loopt sterk terug. Ook het bestuur kampt met een tekort. Ruiters gaan steeds meer voor de individuele prestaties en heeft de mogelijkheid om ook thuis te trainen en voor privé-. De Gouwe Reijers besluit de krachten te gaan bundelen met andere kleine verenigingen in de omstreek. Contact word gelegd met Oranjezon. Deze samenwerking breid zich uit tot samen Outdoor wedstrijden organiseren op terrein van manege de Eendracht. Ook het samen organiseren van lessen zorgt voor meer animo en een betere bezetting. Deze samenwerking bevalt de bestuursleden van PSV Oranjezon en Gouwe Reijers zo goed dat ze in 2015 besluiten een fusie in werking te zetten, die per 1 januari 2016 werkelijkheid is geworden. De 2 verenigingen gaan samen verder onder de naam Veerse ruiters.